Lagi lagi Murtad…

17 10 2006

Murtad. Bukan murtad tanpa sedar, tapi murtad yang sedar sehingga ingin menukar kad pengenalan…

Atau melayunya berpaling tadah. Banyak sebab dikemukan, antara lain, kurangnya didikan agama, masalah masyarakat yang tidak cakna, peranan missionaris kristian dan hindu, terikutkan pakwe non muslim, dan banyak lagi sebab sekunder.

Tapi, tentu sekali yang paling penting ialah peranan legislatif dan eksekutif yang dipilih…

Dibawah ialah catatan yang dikelepet daripada seorang teman:

Sekarang ni orang kita dok kecoh sangat pasai cerita siti nor haliza nak kawin dengan dato k. cerita berapa hantaran, cerita sapa nak reka kasut kawin ct, cerita naik kereta kuda pusing klcc la, dsb. Dalam pada tu terselit juga cerita ex-wife dato’ k saman harta sepencarian rm7 juta. Internet pun heboh dok tunjuk
gambar-gambar lama dato’ k, dan yang best sekali gambar2 anak2 dato’ k yang berhingus tu dok peluk awek. Orang kata – bukan aku kata – ‘like father like
son’. Aku no komen, sebab aku don’t give a damn. Mungkin kita boleh tunggu komen ct nanti.

tapi bab ni, 180 darjah punya turning dari cerita dato k vs ct ni, kita semua patut ‘give a damn’, patut ambik tau, patut pikiaq masak2, dan patut buat apa yang patut. Ni kisah melayu jawa, yang menggadaikan agama Islam demi cintanya kepada seorang lelaki India kristian. Kesian sungguh tuan haji jelani dan puan
hajjah kalsom yang terpaksa bersengkang mata menjaga kerenah anak mereka ketika baru lahir 42 tahun dulu. La ni, anak yang dibesarkan dengan penuh suasana
keislaman itu sudah terang2 menolak agama yang diajar kepadanya dan terus mengenepikan ibubapa yang membesarkannya hanya kerana cintanya pada seorang
lelaki dan mahu pula menukar nama dalam i/c dari azlina binti jelani kepada ‘lina joy’ sahaja. Agama islam ynag tercatat pada i/c nya pula mahu diganti dengan perkataan ‘kristian’. Astaghfirullahul azim.

Lepas solat maghrib tadi, aku dan orang rumah cepat ke surau al-islah di taman kajang mewah, kajang, sebab nak dengar ceramah lawyer terkenal sdr zulkifli nordin (dulu lawyer kepada kes fitnah liwat anwar ibrahim). Bila kami sampai, ceramah baru start dalam lima minit ada la kot. Jadi apa yang aku nak tulih ni cerita yang sikit sebanyak dapat aku catatkan dari cermamah beliau, sebaik yang boleh. Kalau ada fakta yang tak betul tu, harap dapat betulkan dan aku terlebih dahulu minta maaf. Ceramah malam tadi berkisar kepada kes lina joy ni lah.

Bila aku sampai, penceramah dok tengah buka cerita lama (sebab orang melayu mudah lupa kot) iaitu cerita pasal kes natrah yang berlaku tahun 1950. masa tu
malaya masih lagi bawah orang putih dan hakim semua dok pakai wig lagi. Kes natrah ni aku mis hujung pangkal dia tapi kalau tak silap kes penjagaan natrah
ni la, antara islam dan kristian. Masa kes ni berjalan orang melayu zaman tu di singapura – melayu umno – punya la sensitif dengan masa depan natrah, takut dia
dimurtadkan berkumpul dan berdemontrasi la kot, tapi khabarnya dalam mempertahankan akidah natrah, “mahkamah di singapura dibanjiri darah”.

Melayu sekarang ada berani ka? Kalau nak tau baca lagi…. panjang lagi ceramah zulkifli nordin ni (2 jam) dan aku pun aku tulis panjang macam novel jugak
la kot. Lepas natrah, zulkifli nordin bangkitkan pula cerita kes suzy teoh yang peluk islam semasa 16 tahun. Ni dia tak sebut pulak tahu bila, tapi aku rasa 80an kot, sebab aku rasa tun salleh abbas pernah handle kes ni. Walaupun mufti kelantan masa tu mengatakan islam suzy adalah sah sebab beliau sudah akil baligh, tapi undang2 sivil tetap refer pada kes natrah dan menyatakan suzy teoh tak boleh tukar agama sebab kurang dari 18 tahun, dan tak ada agreement dari
parents dia. Kata zulkifli nordin, itu adalah undang penjajah yang kita warisi, tetapi kalau undang2 islam, ianya dibuat berdasarkan ijtihad hakim.

Lepas tu masuk kes halimatun saadiah pulak, kes ni tahun 1983. dalam kes ni hakim kata tak boleh pakai purdah. Haramkan pakai purdah. Pun tak detail sangat, tapi aku rasa ni kes student u yang kena buang sebab pakai purdah kot. Manalah aku tau kes ni kes apa sebab aku kecik lagi masa tu dan tak baca paper tiap2 hari macam la ni.

Lepas tu dia sambung pulak dengan kes serban baru2 ni… hampa semua mesti tau kalau baca surathabaq. Kes ni kata zulkifli nordin akan terus menetapkan bahawa
haram orang islam pakai serban di sekolah dan tempat2 tertentu, yang boleh mungkin pakai pi surau atau pi melawat orang mati jer kot. Hah, macam tu punya teruk ka?

Pas tu dia masuk kes jamaluddin osman pulak (1986) yang mana beliau masuk kristian dan jadi paderi di PJ dengan nama joshua. Beliau ditangkap bawah ISA dan kumpulan pendesak kristian cabar kes ni di mahkamah dan guna artikel 11 (dalam perlembagaan persekutuan) mengenai kebebasan beragama. Keputusannya mahkamah menangkan puak kristian dan kata akta keselamatan tak boleh halang hak jamaludin untuk beragama. Akibatnya, kata zulkifli nordin, lepas kes ni polis dah tak buat apa-apa lagi kalau ada kes macam ni. Polis kena ikut undang2.

Dia tambah lagi, yang terkini pagi tadi (22 july 2006) katanya lebih 100 kafirun berkumpul di JB bincang pasal agama islam. Lawyer ni kata polis tak boleh buat
apa sebab 1986 punya kes dah kata tak boleh kacau. Kalau kacau, nanti kata polis nak guna akta keselamatan nak sekat kebebasan beragama pulak.

1997, mesti ramai ingat, kes aisyah bukhari. Sedap namanya, aisyah. Dalam kes aisyah ni puak kristian minta pertolongan mahkamah lagi, sebab depa tau depa
boleh guna undang2. zainur zakaria kata, masa kes aisyah tu kalau islam kalah, puak2 kafirun mesti naik kepala punya, tapi menteri agama masa tu hamid othman
kata “biaq pi lah, sorang saja melayu”.

Tu dia, 1997, “sorang saja melayu” cuba hampa pikiaq, kalau mufti perak ni cakap la ni ada 100,000 orang melayu murtad dan tunggu nak declare depa murtad macam mana? Apa, tak pecaya kata2 mufti perak? Dia tak tau hukum haram halal ka kalau dia cakap bohong. Kata ustaz zulkifli nordin lagi ni semua berlaku sebab kita sendiri yang biarkan berlaku. Biaq pi lah….

Tahun 1988, siapa tak ingat kes hartina kamarudin? La ni dia dah pakai nama hindu dah, Devashini. Astaghfirullahul azim! Ni pun pasai kawin dengan lelaki hindu. Dalam kes ni, yang tragisnya ayah hartina yang ditangkap kerana mencederakan lelaki hindu yang memurtadkan anak kesayangan yang ditatang dari kecil itu. Bayangkanlah!

Baru2 ni pulak kata penceramah ni, ada lagi satu kes di flet pekeliling di mana pemuda2 hindu memecahkan rumah dan melarikan anak gadis yang disembunyi oleh ibunya demi menyelamatkan akidah anaknya. “orang melayu tak buat apa2 pun, dan orang bukan islam bermaharajalela,” kata zulkifli lagi. “melayu tak
kisah, asalkan tak kena kepala dia”.

Katanya lagi, orang melayu pada tahap yang paling kritikal sekarang sampai orang bukan islam boleh pecah rumah rampas anak pun orang melayu masih seronok
dengan kemewahan dunia.

Berbalik kepada kes azlina joy, memanglah katanya ni hanya sekadar kes kad pengenalan. Azlina ni minta 3 perkara:
tukar nama
buang tulisan islam dan ganti dengan kristian
benarkan perkahwinan dia dan daftarkan di jabatan pendaftaran
tapi alhmadulillah, pegawai islam jabatan pendaftaran reject permohonan dia.

Bila reject dan dia bawa mahkamah, tup2 13 NGOs sokong dia.NGO-NGO ni bising sungguh sebab depa ni la yang kuasai media.NGO tu yang aku ingat ialah aliran,
suaram, hakam, NWCO, WAO, WO, bar council, majlis perundingan agama, majlis hindu sanggam, majlis catholic, dan yang sama kuat bising ialah melayu2 SISTERS IN ISLAM (anak murid amina wadud ni).

Katanya pagi tadi puak2 NGO ni berkumpul di johor dok hentam islam lah agenda depa. NGO ni walaupun sikit, tapi ‘kabel besar’. Depa ni yang NGO kafirun ni dok
sibuk memperkudakan SIS. Sisters in Islam ni katanya walaupun dikenali sebagai NGO tetapi mereka sebenarnya adalah syarikat dengan 18 ahli lembaga pengarah. Boss SIS ni zainah anwar siapa yang tak kenal, dan kakak dia pulak zarinah anwar pun orang besar securities commission ka apa.

Antara orang kuat SIS ni tak lain tak bukan anak2 perdana menteri hadhari kita. Marina anak mahathir, nori anak pak lah, dan anak tun Hussein onn. Anak
siapa? Ha, tu dia punya nala punya cable kalau TNB tengok pun menangis. So, balik pada meeting puak2 ni di johor pagi tadi, tengku mahkota johor kata ‘JANGAN
BAGI’. Polis cakap kat putera sultan ni, “Tuanku, Dato’ Nazri bagi tuanku…”
Tengku mahkota tanya kenapa? Polis jawab sebab anak PM duduk dalam tu. Malahan nazri orang kuat ameno ni mintak pulak polis jaga keselamatan kalau ada orang demonstrasi nak halang mesyuarat tu macam kat penang bulan lepas. Alhamdulillah, walaupun ada orang mai protest meeting tu, ketua polis johor dato’ hussin ismail kata kalau boleh jangan tangkap geng penentang kumpulan article 11 ni.

Mai tang bab ni zulkifli nordin main hentam terus ameno. Ni la terus terang aku dengaq orang maki ameno dalam surau secara terang-terangan. Baguih la,
zulkifli nordin kata satu hari nanti dia akan mati juga dan dia kena jawab dengan allah, buat apa dia nak takut.

Dia kata: “Barua-barua Umno macam nazri biadap. Ramai orang umno tak tau. Kesian orang umno (yang lurus bendul) sebab depa tak tau menteri depa macam tu”.

Dia kata, semalam nazri ada kata dalam bar council meeting: “saya menteri, saya jaga awak”. ‘Awak’ ni puak2 bar council yang pro article 11 yang diperjuangkan kafirun ni la. Nazri dengan angkuhnya tambah lagi: “awak jangan bimbang, pak lah dalam poket saya”.

Marah sungguh saudara zulkifli nordin kita. “Tuan2 mesti ingat, ini menteri umno pengkhianat bangsa, termasuklah zaid (ibrahim). Kalau tuan2 dalam umno,
buang orang2 ni, ataupun esok (bila mati la) jawab dengan Allah”

“jangan kerana tembolok dan kain batik takut kepada pemimpin. Dulu umno 1950 berani lawan kes natrah, tapi la ni tunggu kontrek. Jangan biar anak2 cucu kita
ludah kita (suatu hari nanti).

“DULU DEPA PERTAHANKAN NATRAH, BERAPA RAMAI YANG DADA BERSARANG DENGAN PELURU, 13 ORANG DIGANTUNG SAMPAI MATI..”

“DARAH MENGALIR DI MAHKAMAH SINGAPURA SEBAB PERTAHANKAN KES NATRAH. BUKAN PERTAHANKAN KONTREK, TAPI PERTAHANKAN AKIDAH.”

Bila dia cerita tang bab ni, aku rasa nak menitis ayaq mata. Memang jauh sungguh iman kita dengan orang melayu dulu, depa sanggup mati mempertahankan agama.
Kita, pengecut semuanya. Pikiaq anak, pikiaq bini, pikiaq instalment rumah, duit kereta, duit tu, duit ni…. Duit, duit, duit…. Cinta dunia dan takutkan mati.
Tu la kita hari ni.

Dia sambung lagi… tangan aku pun lenguh menulis dah, tapi aku belum nak surrender. Kalau pen habis ink baru ler aku surrender. ni baru angkat pen, bukan angkat pedang brader…

Katanya bila mufti perak cuba pertahankan islam, dia dimaki oleh rais yatim, nazri dan Abdullah mat zin (menteri umno ler tu, kalau korang tak kenal).

“kenapa orang umno duduk diam dan kata padan muka (pada ustaz harussani). Malahan ada pulak mufti (negeri lain) yang marah kat dia, sound dia kenapa
jolok sarang tebuan”.

DATO’ SERI HARUSSANI MENANGIS tuan2 dan puan2… menangis sebab dia dedahkan 100,000 orang melayu murtad, dia kena tempelak dengan menteri dan mufti2
lain. Kata zulkifli nordin kata mufti marah2 kat harussani sebab takut periuk nasi depa masuk pasir la kot. Ustaz harussani ni sepatutnya dipertahankan oleh menteri dan mufti2 lain, bukannya ditempelak sebegitu rupa.

Berbalik kepada isu azlina joy, walaupun ni kes IC kat mahkamah persekutuan nampak macam kes kecik, tapi impaknya amat besar. Dulu mahkamah tinggi dah tolak permintaan azlina joy ni atas alasan kes ni mesti dibicarakan di mahkamah syariah. Kata zulkifli, NGO kafir boleh berhujah. Depa guna Artikel 11 perlembagaan persekutuan. Artikel tu kata “every person has the right to profess & practice the religion”. Semua orang ada hak untuk memilih dan mengamalkan agama.

Tapi hujah defend kata kalau agama hampa kata boleh murtad, murtadlah. Tapi bagi yang beragama islam, mana boleh murtad sebab undang2 agama islam kata tak boleh murtad. Orang islam tertakluk kepada undang2 islam.

Tang ni, cyrus das, lawyer kapiaq yang mewakili lina joy dengan bangganya menghina islam. Katanya “sudahsampai masanya orang islam di Malaysia disedarkan bahawa Malaysia bukanlah negara islam tetapi adalah negara secular. Dan undang2 islam adalah berada dibawah tapak kaki undang2 negara (perlembagaan persekutuan)”.

Puak kafirun dok pertahankan yang hak beragama adalah hak individu, so terpulanglah agama apa pun nak dianuti.

Zulkifli nordin kata mahkamah boleh menangkan lina joy atas beberapa sebab:
merujuk kes dulu2 cara hakim tanya soalan pun dah tau jangan percaya hakim melayu kata zulkifli nordin, dalam kes meor habiburrahman, hakimnya adalah hakim melayu. Dalam kes serban, hakim melayu. Dalam kes purdah, hakim melayu. Kes islam (agama rasmi) sekadar sebagai agama istiadat, pun hakim melayu. Kes jamaludin paderi besar pun hakim melayu.

Tambah lawyer bekas exco umno ni, kalau agama dianggap hak individu dan lina joy menang, lepas ni setiap invidu boleh buat apa saja. “sesiapa saja boleh
tentukan dia nak anut agama apa, dan dia boleh tentukan bila dia nak murtad”.

Lagi kesan kepada kemenangan lina joy ialah: Artikel 160 perlembagaan persekutuan yang mengatakan melayu itu islam dah tak relevan. So melayu dah tak wujud semua hak istimewa melayu (AP, permit, biasiswa) terhapus dengan sendirinya sebab melayu dah tak wujud yang no 3 tak sempat pulak aku nak catit (lenguhtangan wei…), ooo begini, kalau boleh senang2 murtad, orang melayu yang didakwa kes fardu ain (tak posa ke) atau kes melacur ke, boleh kata dia murtad dan bila lepas keluar mahkamah mengaku le islam balik.

Tambah zulkifli nordin lagi, kalau ada masa pergi la mahkamah syariah KL pagi isnin dan tengok la ramainya anak gadis melayu berbaris kat mahkamah. Katanya depa ni nampak elok jer pi mahkamah syariah pakai tudung, tapi sebenarnya PELACUR @ PROSTITUTE @ HOOKER @ SLUT (hat @ ni aku tambah).

Dia kata dengan undang2 sekarang pun apa susah, bila hakim baca pertuduhan, tanya salah ke tak, depa dengan senang hati jawab salah la yang arif. Hakim kata betul ke kamu faham ni sebab mengaku salah melacur boleh kena penjara 6 bulan atau denda rm3,000, depa jawab faham tapi minta ringankan hukuman.

Bila hakim kata ok lah, aku denda hang rm1,500 saja, depa sorak yeeee (aku tambah le ni)… depa keluar pi jumpa bapak ayam tokey cina kat luar mahkamah ambik duit bayaq. Sedih sungguh sebab maruah anak2 melayu islam kita boleh diperdagangkan sebegitu mudah. Umno buat apa? Zulkifli nordin kata diam saja, sesekali boleh gak ‘pakai’.

Tapi itu cerita di mahkamah syariah. Dosa memang dosa, tapi akidah tak terjejas lagi. Tapi kalau kes yang sama di mahkamah persekutuan, minah yang sama bila
dituduh dengan senang boleh elak hukuman kalu dia cakap, “saya dah murtad” atau “saya bukannya lagi Islam”. Ha, ni la kesan dari kes lina joy kalau kita
tak perhati dari la ni. Orang boleh keluar masuk islam sesuka hati depa saja.

Tambahnya dalam kes kamariah ali pengikut ayah pin, sebab dia dah mengaku murtad di mahkamah syariah, tak boleh nak buat apa apa la. Sekarang status tak clear, so kena tengok apa kata keputusan kes lina joy. Kalau lina joy menang, lepas le kamariah ali sebab dia dah murtad, mahkamah tak boleh hukum dia.

Kamariah ali ni bukan calang orang. Mengaji kat nilam puri, sambung kat universiti al azhar (ada siapa yang tak pernah dengar nama universiti ni???) tahun 60an dulu dan pernah jadi ketua biro dakwah. Dia kawin dengan ustaz mohamad ya, azhar jugak kot (tak sure). Bila balik Malaysia pi kerja di Sarawak (untuk berdakwah la tu) tapi balik semenanjung, dua2 jadi pengikut ayah pin.

KALAU USTAZ / USTAZAH AL AZHAR BOLEH MURTAD, MACAM MANA KITA???

Berbalik kepada isu Lina Joy, lawyer zulkifli nordin ini mengingatkan beberapa bala yang bakal menimpa umat islam malaysia sekirannya mahkamah memihak kepada si murtad ni. Pertamanya, melayu akan pupus. Sebabnya, bila melayu dah declare bukan islam, dan islam tak ada kena mengena dengan melayu, lama2 pupus lah melayu.

Keduanya, orang islam senang2 boleh mengaku murtad bila kena dakwa di mahkamah, dan bila dilepaskan (camana nak bicara, dah kapiaq dah) boleh masuk islam balik. Janji tak kena denda atau penjara. Maknanya, senang sungguh depa nak mempermainkan islam.

Seterusnya, yang lebih bahaya kata ustaz zulkifli nordin, bila keputusan kes ini akan membenarkan orang2 kafir membuat tafsiran terhadap undang2 islam. Since
perbicaraan bukan dalam mahkamah syariah, dalam kes lina joy, orang kafir senang2 kata undang2 murtad tu salah, yang betul ialah perlembagaan persekutuan dan hak asasi manusia.

Tambahnya, bukan kerjaorang kafir nak kata orang islam tak boleh pakai serban, tak boleh pakai purdah atau apa, sebab bicara kes ni bukan dalam mahkamah syariah. Tapi, lebih menyedihkan, katanya keputusan pengharaman serban dan purdah keluar dari mulut hakim melayu.

Katanya, dalam kes meor habiburrahman, si bapak hakim buat tafsiran “ikut kepala bapaknya”. Ada ka hakim kata dia buat keputusan merujuk kepada “pemerhatian” dia, dan bukannya merujuk kepada quran atau hadis. Ada
ka logik dalam membuat keputusan mengenai serban, dia kata, “saya rasa, saya pi mekah tengok budak2 arab tak pakai serban pun.”

“saya perhati mufti tak pakai serban pun…” kata hakim kes serban ni. Tak logik dia tak tau yang tak bagi mufti pakai serban ialah kerajaan sendiri.

Peguam ni tambah lagi, la ni ramai ustaz2 sanggup pakai songkok saja atau pakai kot saja untuk syarat layak keluar tv. Sebab depa ni sekadar pakai songkok atau ada yang tak pakai lansung, malah pakai kot, maka si hakim yang handle kes serban baru2 ni kata: “tengok… so and so mana ada pakai serban pun”. Katanya, inilah yang berlaku kalau ustaz2 pun terlalu cintakan dunia (duit ler brader, RM) sehingga sanggup menjadikan diri mereka sasaran fitnah.

“hakim tu hina rasulallah, sampai dia kata tak semua yang nabi buat tu kita kena ikut. Contohnya kalau rasulallah duduk dalam rumah tanah liat, naik unta, gosok gigi guna kayu, tak kan kita nak ikut…”
Tak cukup penghinaan tu, hakim tu terang2 tambah, “adakah mulia mereka yang ikut muhammad duduk dalam rumah tanah liat berbanding dengan rumah batu? Adakah mulia mereka yang naik unta,” cerita bekas lawyer pak sheikh ni, marah sungguh dia dengan mulut celupar hakim ntah apa ke nama yang handle kes serban
baru-baru ni.

Tambah zulkifli nordin, kalau ikut kitab mustika hadis, orang yang hina rasulallah macam tu dah kira murtad.

Pasal cerita serban ni, ustaz zulkifli bagitau dia ada dalam satu majlis yang turut dihadiri oleh dr mashitah ibrahim (ustazah glamer rumput carpet) kata kes serban
ni “tak ada apa2”. tapi dia tak tau saya pun ada dalam majlis tu dan akan bagi ceramah seterusnya, jadi bila dia (ustazah mashitah) tau saya ada di situ, cepat2
dia nak cabut balik. Saya kata jangan balik dulu.
“saya marah sungguh sebab mashitah ibrahim ni nak tipu bangsa sendiri,” kata zulkifli nordin.

Katanya dia pun heran kenapa orang2 bijak pandai agama boleh bersekongkol dengan hakim yang buat keputusan yang menghina islam dan rasulallah macam tu.

Kalau islam dah senang2 boleh ditafsir sendiri, hilanglah hak penjagaan anak kita, katanya dalam ceramah yang dihadiri oleh kira2 300 orang tu. Contohnya, kalau kita suruh anak kita sembahyang dan anak kita tak mau sembahyang dgn alasan tertentu,kalau kita paksa jugak dia boleh pi bagitau NGO dan mahkamah ada kuasa bagitau tuan/puan yang tuan/puan tak boleh paksa anak tuan bersembahyang sebab undang2 kata macam tu.

“sebab itulah orang kafir tunggu sangat kes lina joy ni,” katanya. Tambah penceramah ni, sampai 13 peguam wakil kes ni, yang terdiri dari 11 NGOs semuanya datang dengan lawyer. Tak cukup dengan NGO-NGO tu, ada lagi wakil dari kedutaan Perancis, Australia, Kanada. Wakil hak asasi manusia Amnesty International pun ada.
Katanya kalau nak tau who’s who yang defend / sekongkol dengan lina joy laknatullah ni, rujuklah laman web
www.bracketfund.com.

“KITA MESTI MENANG KES INI UNTUK CENGKAM BANGSA MELAYU. KALAU MENANG KES NI, ANAK-ANAK MELAYU TERBUKA UNTUK DIKRISTIANKAN,” cerita zulkifli nordin, orang yang lama dan masak dengan selok-belok undang ni.

Katanya, buat masa ni, masih susah lagi orang nak murtadkan anak2 melayu sebab mereka masih lagi dalam jagaan mak bapak.Beliau turut mempersoalkan berapa
banyak RM orang melayu islam sumbangkan untuk lawan kes azlina jelani ni sebab orang bukan islam dah berjaya dapatkan lebih USD 4 million untuk kes ni. Nak
bayar lawyer dll. Katanya lagi, pada peringkat antarabangsa orang2 kafir sangat ambil berat kes ni . kalau tak percaya jugak, katanya tengok website
www.sydneyamerican.net, ada dalam tu kata “kita tunggu peluang nak serang melayu” (nak murtadkan melayu yang islam lah). Katanya, nama azhar mansur pun ada dalam website tu.

Alhamdulillah, sekarang ni peguam2 melayu dah tampil kehadapan, tubuhkan Badan Peguam Pembela Islam (PPI). “lawyer kita cuba nak lawan”.

Beliau turut menasihatkan orang2 melayu hari ini yang berada diperingkat akar umbi – kita ni lah – supaya bangkit sebab mahkamah akan buat keputusan tak sampai 6 minggu saja lagi. Pejam celik, keputusan dah keluar, dan kalau kita tak berbuat sesuatu, tandatangani petisyen ka, solat hajat ka, pas tu kalah tok sah dok salahkan orang lain lah.

“kita dah tak ada masa nak minta tolong umno ka, siapa ka, sebab tu lah lawyer-lawyer melayu mula bersatu.”
Zulkifli nordin kata setakat ni ada 68 NGO melayu dah menyatakan sokongan kepada perjuangan PPI, termasuklah abim, JIM, perkim, persatuan ulama. Pekida pun join sama, alhamdulillah.

Katanya, lawyer2 islam malaysia ni mahukan Artikel 3 iaitu islam sebagai agama persekutuan dijadikan sebagai islam syariat. Bukan takat baca doa masa opening ceremony atau tahlil orang mati saja. Artikel 11 pulak, kata lawyer ni, mesti ditambah 11(a) ka apa, supaya kebebasan beragama itu (keluar masuk agama)
tidak terpakai kepada orang Melayu / Islam. Artikel 4 pulak, katanya, lawyer2 ni dah kaji dan mahukan ia ditambah. Kalau sekarang kata orang bukan islam tak
boleh dakwah dengan orang islam, in future nak tambah sikit lagi, kalau dakwah jugak, ada hukumannya.

Beliau juga memetik kata2 imam besar imam ghazali:
“kalau kita nak tengok nasib bangsa akan dating,tengoklah diri kita hari ini.” Katanya 50 tahun dulu orang islam masih ada sensitivity dalam kes natrah
pun, la ni dah jadi lagu ni. Lagi 40 tahun tak tau la macam mana.

Beliau turut berpesan, tolonglah masuk myislamnetwork website dan print maklumat dalam tu, kemudian sebarkan di kawasan2 kejiranan, bagi kat kawan2 ke. Lagi satu, dia minta kita pakat2 turun tandatangan, sebab dulu geng2 kafir pendokong lina joy ni berjaya mendapat 50,000 tandatangan meminta supaya Artikel 11 perlembagaan persekutuan tidak lagi memihak kepada orang melayu islam.

Katanya, bila sign petition tu, jangan takat bubuh nama ‘Hamba Allah’ tapi tulih nama sendiri dan bagi henfon sekali. Nak takut apa, kalau yang ni pun tak
boleh, macam mana nak berjihad? So, kalau orang cek nama ali bin abu, dia memang betul2 wujud, baru ada credibility.“biar Allah tengok nama kita ada dalam ni,” katanya sambil mengedar borang petition kat surau al islah malam tu. Katanya jangan la dok takut SB baca ka, pasai masa depan islam kat malaysia dah kritikal sangat dah, dan kita kenalah berbuat sesuatu.

Kemudian, zulkifli nordin bagitau yang beberapa orang sultan – johor, selangor, terengganu, perak – dah mula memberi reaksi positif kepada perjuangan lawyer2 islam hari ni. Katanya, sultan selangor cakap secara terbuka mengenai isu ni dalam majlis penutup tilawah al quran baru baru ni. Alhamdulillah, sultan selangor ambil
berat. So, sembahyang jumaat nanti, kalau tok khatib doakan sultan selangor ni, aku cadangkan korang amin la kuat2 sikit. Mudah2an allah memberi hidayah kepada sultan2 melayu ni. Kalau depa sokong, insya’allah, mereka pasti tetap relevant pada mata rakyat.

Beliau turut mengingatkan orang melayu supaya bangkit dari zon selesa. “saya minta orang2 umno bangkit, sebab dah lama dah mereka (orang bawahan) ditipu.
Sekarang bangkitlah pertahankan melayu.” Zulkifli nordin minta la siapa2 yang ada masa boleh tolong jadi sukarelawan dalam tempoh singkat ni. Lawyer2 dan NGO2
melayu islam dok sibuk dok bagi ceramah sana sini, bantu lah jadi drebar ka, tukang taip ka, jaga ofis ka. Keselamatan penceramah pun nak kena jaga. La ni
katanya, budak UPM yang dok ramai jadi sukarelawan ni, walaupun depa sibuk dengan kelas, tapi depa sanggup.

Alhamdullilah. Katanya bukalah website sebab dalam website PPI tu ada minta macam2 pekerja sukarela, so bagitaulah macam mana boleh tolong.

Habis ceramah, masa sessi soal jawab, ada sorang tanya: “apa pendirian pak lah?” aku tak berapa ingat jawapan dia sebab pen aku dah berjalan bersama kertas
petisyen, tapi jawapan zulkifli nordin lebih kurang kata pak lah tak ambik berat sangat dan anak dia nori pun dalam sisters in islam (badan yang kuat menyokong
geng artikel 11). So macam, mana?

Itulah saja yang aku dapat, lenguh tangan aku tulih nota ceramah tu, taip balik 4 jam baru siap. Korang baca dan edarkanlah supaya orang kita mendapat kesedaran dari ceramah saudara zulkifli nordin ni. Dia dah banyak berkorban, tuan2 pun mesti boleh kalau percaya usaha kita ini akan dapat membantu menyelamatkan akidah anak2 kita, anak2 jiran kita, anak2 kawan kita, dan semua anak orang islam di negara ini. Amin.

================================================
Firman Allah (mafhumnya), “Apabila kamu telah berazam, maka hendaklah
kamu bertawakkal kepada Allah.”

Hadis Rasulullah s.a.w, “Kebijaksanaan itu adalah sesuatu barang
tercicir (yang hilang) bagi orang-orang yang beriman. Maka di mana
sahaja ia menjumpainya, maka hendaklah ia mengambilnya.”


Tindakan

Information

One response

26 08 2009
Daniel

kalau islam itu agama yang benar kenapa perlu takut org2nya murtad?? mereka dan nampak jalan yang benar lah oi….pikir la…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: